Programma's

Zorgzaam en Levendig Zwartewaterland

Wat gaan we daarvoor doen?

Bewegen, sport en cultuur

Waar we voor gaan

Bewegingsonderwijs is verankerd in het primair en voortgezet onderwijs.

Activiteit(en)

Onderwijs heeft bewegingsonderwijs in hun lespakket opgenomen. Wanneer ze zelf niet kunnen voorzien in de uitvoering van bewegingsonderwijs ondersteunen de buurtsportcoaches hierin.

Vanuit het sportakkoord implementeren we het programma “Bewegen Samen Regelen”. Dit lespakket geeft leerkrachten handvaten om de doorgaande (motorische) lijn in het bewegingsonderwijs te borgen.

Waar we voor gaan

We werken samen met sportclubs, welzijnsorganisaties en het onderwijs om bewegen te stimuleren en gezond leven te bevorderen. De buurtsportcoach is hierbij een verbindende factor.

Activiteit(en)

Samen met de partners werken wij aan de 3 pijlers van het sportakkoord zijnde jong vaardig en bewegen, vitaal en gezond Zwartewaterland en vitale en veilige sport- en beweegaanbieders. De buurtsportcoaches vervullen een belangrijke verbindende rol

We bieden in alle kernen beweegprogramma’s aan.

We concretiseren de investeringsplannen om de zwembaden technisch/ bouwkundig aan te passen voor de toekomst. Ook het financiële en organisatorische beheerplan met een realistische meerjarige exploitatie wordt opgesteld.

Vanuit het lokaal sportakkoord en de sportnota worden sport- en beweegaanbieders, zorg & welzijn en onderwijs betrokken bij ontwikkeling van het fonds sport & cultuur, sport- & beweegplatform, netwerken van coaches en een impuls bewegingsonderwijs

Waar we voor gaan

We creëren en breiden fiets-, vaar-, wandel-, en/of hardlooproutes uit om de bebouwde en natuurlijke omgeving voor recreatie en beweging toegankelijk te maken.

Activiteit(en)

We zorgen in regionaal verband voor het oplossen van knelpunten in de recreatief-toeristische wandel- en fietsroutestructuren, en nemen nieuwe routeaanduidingen op zoals in de Polder Mastenbroek en het gebied Olde Maten/Zwartewatersklooster.

Waar we voor gaan

Cultuureducatie is een speerpunt van het cultuurbeleid.

Activiteit(en)

De beleidsdoelen t.a.v. cultuureducatie leggen we vast in de cultuurnota 2021-2024. Activiteiten: het subsidiëren van 1 groot evenement per kern, cultuureducatie voor jongeren en het toegankelijk maken van cultuur voor kinderen van minima.

De Cultuurnota ‘Nieuwe Kansen voor Cultuur 2021-2024’ is op voordracht van het college van B&W op 21 januari 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. Cultuureducatie is één van de vier speerpunten in de nota. De beleidsdoelen en het benodigde budget mbt cultuureducatie voor de periode 2021-24 zijn onder het speerpunt ‘Cultuur is jong geleerd’ opgenomen en vastgesteld. Ook voor het toegankelijk maken van buitenschoolse cultuur(educatie) voor kinderen van minima is in het beleid vastgelegd onder dit speerpunt. Voor uitvoering van de regeling is hiervoor extra budget vrijgemaakt in de beleidsperiode. Een additioneel voorstel voor personele ondersteuning mbt de uitvoering en controle van de regeling is in ontwikkeling. De genoemde optie van 1 groot evenement voor de hele gemeente is in overeenstemming met college en raad omgevormd tot het beleidsdoel van één onderscheidend cultureel evenement per kern. Dit betreft de evenementen Dweildag in Hasselt, Water Muzefestival in Zwartsluis en Genemuiden Kamerbreed. Beleid en subsidie hiervoor zijn in de nota vastgesteld als onderdeel van speerpunt 4: erfgoed en evenementen ter versterking van de lokale identiteit.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2022 13:40:27 met de export van 06/01/2022 08:20:39